Foreign Articles

Beslut om Zuma de ”kommande dagarna”

Sydafrikas president Jacob Zuma lämnar parlamentet i Kapstaden på onsdagen.Sydafrikas president Jacob Zuma lämnar parlamentet i Kapstaden på onsdagen.

Sydafrikas vicepresident, ANC-ledaren Cyril Ramaphosa, säger att han förväntar sig att framtiden för landets president Jacob Zuma kommer att vara avgjord de “kommande dagarna”.

Trycket är hårt på den korruptionsanfrätte och impopuläre Jacob Zuma att lämna presidentposten till Ramaphosa.

Enligt mediespekulationer pågår just nu intensiva förhandlingar för att få till stånd någon form av avgångsavtal.

Ramaphosa har låtit hälsa att han håller “konstruktiva” samtal med Zuma. Presidentkansliet har också offentliggjort foton där de båda herrarna sitter leende tillsammans och leder ett regeringsmöte i Kapstaden.

– Diskussionerna var konstruktiva och de har lagt grunden för en snabb lösning av frågan, i landets och folkets intresse, säger Cyril Ramaphosa.

För Zuma väntar flera rättegångar efter att han lämnat presidentskapet – om han inte når någon form av uppgörelse som gör det möjligt för honom att komma undan rättsprocesserna. Han misstänks bland annat för 783 fall av korruption, pengatvätt och utpressning inom ramen för den stora vapenaffären under 1990-talet.

Jacob Zuma tillträdde som Sydafrikas president 2009. Formellt kan han, enligt den sydafrikanska författningen, sitta kvar sin post fram till nästa val som ska hållas 2019.

Let’s block ads! (Why?)

Nyheter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *