Foreign Articles

Skolans beslut: Barnen ska ha Armani-uniform

Skoluniformerna på den japanska grundskolan är av märket Armani, vilket fått flera föräldrar att reagera.Skoluniformerna på den japanska grundskolan är av märket Armani, vilket fått flera föräldrar att reagera.

En offentlig grundskola i Tokyo har fått ögonen på sig efter att skolledningen beslutat att införa skoluniformer designade av det italienska lyxmärket Armani. Föräldrarna tycker att kläderna är för dyra och nu har frågan nått japanska parlamentet.

I november förra året fick föräldrarna till elever på grundskolan Taimei i Tokyo ett meddelande om att skolan skulle införa en skoluniform.

För 80.000 yen, motsvarande nästan 6.000 svenska kronor, skulle eleverna få en skoluniform, huvudbonad och väska – allt från det italienska lyxmärket Armani.

Men valet av klädmärke har fått flera föräldrar till elever på skolan att reagera. De anser att skoluniformen är för dyr och undrar varför just det dyra italienska klädmärket valdes ut.

Enligt skolledningen ska bland annat föräldraföreningen ha tillfrågats om de nya skoluniformerna utan att protester uppstått.

Under ett möte i budgetutskottet i det japanska parlamentet valde en av ledamöterna att ta upp frågan om de dyra skoluniformerna. Eftersom det rör sig om en grundskola som finansieras av det offentliga ”behöver en särskild prisskala övervägas”.

– Helt klart är det dyrt. Det skulle vara tufft för en elev som inte har råd med en skoluniform, säger finansminister Taro Aso till tidningen The Japan Times, och får medhåll av utbildningsministern Yoshimasa Hayashi.

”Jag fattade beslutet med skolans framtid i åtanke. Jag ska ödmjukt ta emot kritiken om att skoluniformsvalet inte förklarades tillräckligt tydligt” skriver skolans rektor på skolans hemsida, och tydliggör att skolan ska informera föräldrarna bättre.

Skolans styrelse å sin sida menar att skoluniformen inte är obligatorisk att bära utan bara en del av ”standardkläderna” på skolan.

Let’s block ads! (Why?)

Nyheter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *