Foreign Articles

Torbjörn Petersson: Därför står Warmbiers far på OS-läktaren med Pence

Otto Warmbiers far Fred Warmbier till höger tillsammans med hustrun Cindy under Trumps State of the union-tal.Otto Warmbiers far Fred Warmbier till höger tillsammans med hustrun Cindy under Trumps State of the union-tal.

Mannen som reser med USA:s vice president Mike Pence till vinter-OS i Sydkorea är noga utvald av Vita huset för att sända den önskade signalen till omvärlden. Pence har sagt att målet med hans resa är att läxa upp och isolera Nordkorea. Hans resesällskap ska sköta om resten.

Damkronorna med tränare Leif Boork.Damkronorna med tränare Leif Boork.

Mike Pence kommer att besöka Japan och sedan Sydkorea i sällskap med Fred Warmbier, far till Otto Wambier, den amerikanske studenten som satt fängslad i 15 månader i Nordkorea och som avled en vecka efter att han hade släppts och återvänt till USA.

Med pappa Warmbier vid vice presidentens sida är den amerikanska planen att ingen ska kunna undgå att tänka på de brott mot mänskliga rättigheter som begås i Nordkorea.

På samma läktare under invigningen av vinter-OS kan Kim Yong-Nam komma att stå, chef för Nordkoreas parlament och en av de högst uppsatta nordkoreanska ledare som någon gång besökt Sydkorea.

Symboliken kan inte missförstås.

De senaste dagarna har det blivit tydligt hur olika mål de allierade Sydkorea och USA har med OS – de som annars brukar försöka tala med en och samma röst. 

Medan Sydkorea kallar OS för ”Fredsspelen” rustar Vita huset för att störa avspänningen mellan länderna på Koreahalvön, som förhandlades fram i januari då Nords OS-medverkan säkrades.  

Mike Pence har hotat med att störa de förbättrade relationerna genom att offentligt tillrättavisa Nordkorea för kärnvapenprogrammet och för brott mot mänskliga rättigheter.

Innan han lämnade USA på tisdagen skrev han på Twitter att han upprepar USA:s löfte att fortsätta isolera Nordkorea och inte låta landet använda OS för att dölja sanningen ”om deras regim, som förtycker sitt eget folk och hotar andra nationer”. 

I sitt tal till nationen nyligen sa Donald Trump att inget land kuvar sina medborgare mer fullständigt och brutalt än Nordkorea. På plats under talet fanns Cindy och Fred Warmbier.

Det var deras 22-årige son Otto som greps under en turistresa i Pyongyang i januari 2016, anklagad för att ha stulit en banderoll med politisk propaganda. Han fängslades och hamnade i ett märkligt vegetativt tillstånd av mystisk anledning.

Läkare i USA fann inga tecken på tortyr, men de påträffade död hjärnvävnad som liknar tillståndet för någon som drabbats av hjärt- eller andningsstillestånd. När Otto Warmbier avled upprörde det den amerikanska allmänheten.

Fred Warmbier ingår i den amerikanske vice presidentens sällskap till OS eftersom USA inte vill se förbättrade relationer mellan Nordkorea och Sydkorea under de förutsättningar som nu sker.

Bedömare talar om att vinterspelen 2018 används som en scen för diplomatisk krigföring av både USA och Nordkorea. 

Den 8 februari, dagen innan OS-invigningen, kommer Nordkorea att hålla en militärparad i huvudstaden Pyongyang, vars syfte av allt att döma är att visa USA hur långt landet kommit i utvecklingen av sina vapen.  

Let’s block ads! (Why?)

Nyheter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *